Cristal zet in op 100% groene stroom en lokale ingrediënten in samenwerking met Belgische boeren.

Belgische pilspionier lanceert duidelijk engagement voor de toekomst.

Belgische pils Cristal neemt zijn pioniersrol verder op met een concreet en toekomstgericht engagement: de Limburgse brouwerij gaat voortaan niet alleen voor 100% groene stroom, maar maakt ook gebruik van lokale ingrediënten in samenwerking met Belgische boeren. Met een passie voor brouwen, duurzame stroom en grondstoffen van bij ons is Cristal de pils van de toekomst. En dat allemaal in een nieuw jasje.

Pils is al decennialang de vaste waarde bij uitstek in ons bierlandschap, nadat het segment het licht zag in 1928. Een café, festival of moment thuis met vrienden: samenkomen smaakt altijd beter met een verfrissende pils. Een echte klassieker – een beetje zoals onze Belgische frietjes. In de supermarkten vormt pils met 69% van de biervolumes overigens nog steeds een solide basis in bier. Pils staat voor onberispelijke kwaliteit. Geen bier zo moeilijk om te brouwen als een goede pils, want bij deze techniek proef je iedere fout of iedere afwijking. 

Maar ook een klassieker moet mee met z’n tijd. En dat is wat ze doen bij Cristal; de bekroonde smaak, gebrouwen voor de wereld van morgen. Bij Cristal leeft deze liefde voor pils én de pioniersrol die de brouwerij wil nemen in België nog steeds even sterk. Vanuit die passie durft Cristal vooruit te gaan en te vernieuwen om op die manier een frisse wind te brengen in het pilssegment en om de categorie te herdynamiseren.

Duurzaam

De Limburgse pils wordt sinds begin 2021 met 100% groene stroom gebrouwen dankzij de toevoeging van 2 windmolens in januari, bovenop de reeds bestaande zonnepanelen op het dak van de brouwerij. En daar stopt het niet. Cristal werkt actief aan plannen voor de toekomst, zowel gericht op transport via een kortere keten als op het optimaliseren van de duurzaamheid in de brouwerij door bvb. minder plastic en water te gebruiken.

We brouwen Cristal al bijna 100 jaar en willen er nog minstens evenveel jaren bijdoen”, zegt Tom Poncelet, verpakkingsexpert bij Cristal. “Door continu te kijken hoe we ons brouwproces nog duurzamer kunnen maken, willen we onze ecologische voetafdruk verder verkleinen. En op die manier brouwt Cristal ook mee aan een groenere, meer duurzame wereld.”

 

Lokaal

Cristal wil pro-actief inzetten op het gebruik van zoveel mogelijk lokale ingrediënten. De eerste focus ligt daarbij op Belgische hop. Hierdoor mag Cristal vanaf dit najaar het icoon “gebrouwen met Belgische hoppen” toevoegen op al haar verpakkingen. Tegelijkertijd zijn er begin maart ook testen gestart voor het inzaaien van Cristal’s eerste Vlaamse veld met brouwersgerst. Het testveld wordt geteeld in Riemst, bij de vader van brouwer Dieter Duchateau, en de eerste oogst wordt tegen de zomer verwacht. Cristal hoopt om tegen volgend jaar maar liefst 1 op de 5 ‘Cristallekes’ te brouwen met Belgische gerst. Deze lokale gerst zal trouwens ook voldoen aan alle duurzaamheidsvereisten en wordt dus niet zomaar Belgisch, maar duurzaam Belgisch!

Collectief

Cristal wil mensen met passie voor pils samenbrengen, ook buiten de brouwerij. Mensen zijn de belangrijkste schakel in het hele proces, van de gerst- en hopboeren, tot de brouwers, camioneurs en cafébazen. Zij zijn het hart van Cristal pils en vormen de unieke voedingsbodem voor de vernieuwing in pils die het merk wil blijven brengen. Zo startte Cristal begin 2021 een langetermijnsamenwerking met hophoeve ’t Hoppecruyt in West-Vlaanderen. 

De nabijheid van de hopboerderij zorgt voor een vlotte en nauwe samenwerking, en garandeert bovendien de nodige kwaliteitsgaranties. “Voor het verkrijgen van de beste ingrediënten zoeken wij in onze samenwerkingen naar boeren die, net als wij, leven voor hun product”, vertelt Ellen Mertens, innovatie-experte bij Cristal. “Neem nu ’t Hoppecruyt. Zij zijn in 2018 gestart met een innovatie, waardoor ze de hop kunnen verwerken op 24 uur tijd. Hierdoor is de hop ultravers wanneer die toekomt in de brouwerij en blijven de aroma’s optimaal behouden. Dit is een groot verschil met hop die uit landen als bijvoorbeeld Duitsland of Tsjechië komt.”

 

En ook nog eens een gloednieuwe look

Hopteler Benedikte, brouwers Jeroen en Dieter, innovatie-experte Ellen, magazijncoördinator Jimmy of caféuitbater Flosh van ‘t Hoekske – je vindt ze stuk voor stuk terug op de nieuwe verpakking van Cristal. Want voor Cristal is pils een verhaal van samenwerking en passie. “Bij Cristal zijn we meer dan alleen collega’s. We zijn een collectief“, vertelt brouwer Jeroen Dehaese. “We hebben allemaal één ding gemeen en dat is de liefde voor de stiel. Of het nu gaat over de verpakking die nog milieuvriendelijker kan, of het experimenteren met nieuwe hop- en moutsoorten, samen gaan we vollenbak voor nog betere pils.”

En de Cristalflesjes zelf? Die veranderen van jasje, maar niet van smaak. Cristal blijft trouw aan wat het zo bijzonder maakt: die typische verfrissing met een zacht bittertje, precies zoals elke Belg zijn pint het liefste heeft.

Lokaal engagement in combinatie met verfrissende pils van bij ons

Met deze initiatieven neemt Cristal een leidende rol op, iets wat ook aansluit bij de visie op duurzaamheid van Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving en Energie: "Cristal is op verschillende vlakken een voorbeeld voor vele bedrijven in het Vlaanderen van vandaag en van de toekomst. Eind vorig jaar zetten ze hun schouders onder meer bos, sinds begin dit jaar trekken ze die lijn door met een 100 procent groene energievoorziening en lokaal geteelde hop en gerst. Al dat lokaal engagement combineren ze in een lekkere pils van bij ons. Dergelijke positieve projecten kunnen op Vlaanderen rekenen om hun plannen alle kansen te geven.”

Burgemeester van Alken Marc Penxten is ook tevreden met het engagement van Cristal: "De Gemeente Alken en de brouwerij zetten hun traditie verder: wij versterken en vullen mekaar aan, ook op vlak van duurzaamheid en innovatie. Deze nieuwe windmolens zijn hiervan een uitstekend voorbeeld. Het toont aan hoe wij met ons gemeentebeleid een belangrijke ondersteunende rol kunnen spelen bij ondernemingen die willen investeren in duurzaamheid. Als moderne en veerkrachtige gemeente dragen wij graag ons steentje bij aan de Cristal anno 2021. We brouwen zo samen aan de toekomst en we zijn als gemeente goed op weg om onze klimaat- en energiedoelstellingen te halen tegen 2030 dankzij onze Cristal."


Surf voor meer informatie naar www.cristal.be.

De hoge resolutie beelden kunnen gedownload worden in de Cristal newsroom.

Voor meer informatie, contacteer: 

Francine De Caluwe

Francine De Caluwe

oona agency Antwerp
Katrien Vermeulen

Katrien Vermeulen

oona agency Antwerp

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Cristal

Neem contact op met

www.cristal.be